Weer en klimaat

Weer en klimaat

Dat Menorca heerlijk is om de zomer maanden heen te gaan weet iedereen. Het houdt echter niet op bij de maanden juli en augustus. Andere periodes zijn weer heerlijk als je bijvoorbeeld niet van de hitte in het hoogseizoen houdt. Welke maand voor jou het meest geschikt kan zijn lees je hier.

juli

Wil je naar Menorca om lekker te zonnen en te zwemmen dan is juli de aangewezen maand om er heen te gaan. Juli heeft met maar liefst 11 zonuren per dag gelijk de meeste zonuren van alle maanden. De temperatuur heeft gedurende de hele maand overdag een gemiddelde van 28 graden en komt ’s nachts niet onder de 20 graden uit. Ook komt het voor dat er dagen zijn dat de thermometer overdag de 35 graden aantikt. Heerlijk is dan het briesje wat altijd op Menorca aanwezig is en voor afkoeling zorgt. De kans dat er regen valt in juli is vrijwel nihil.

augustus

Augustus is ook uitermate geschikt voor een zon-, zee- en strandvakantie. In augustus wordt ook met gemak de 30 a 35 graden gehaald. De temperatuur heeft deze maand eveneens een gemiddelde van 28 graden overdag en 20 graden ’s nachts. Qua zonuren zit je ook prima in augustus. Met gemiddeld 10 zonuren per dag weet je zeker dat je met een lekker kleurtje thuis komt. De kans dat je een spatje regen te zien krijgt is uiterst klein en is te verwaarlozen. Het zeewater zit met een temperatuur van zo’n 25 graden nog een graadje hoger dan in juli.

september

September is dé maand om naar Menorca te gaan als je niet van de enorm hoge temperaturen houdt die in juli en augustus voor kunnen komen. Het zeewater is dan nog heerlijk 24 graden en de gemiddelde dag temperatuur is met een gemiddelde van 26 graden lekker warm te noemen. Het windje dat altijd aanwezig is op Menorca maakt het zeer aangenaam. De nacht temperatuur is gemiddeld 18 graden wat prima is om goed te kunnen slapen mocht er geen airco aanwezig zijn in je vakantie verblijf. De zon laat zich met een gemiddelde van 8 uur per dag nog genoeg zien voor een lekkere zon vakantie.

oktober

In oktober kun je nog prima naar Menorca op vakantie. Het zeewater heeft nog een fijne temperatuur van ongeveer 22 graden dus een duik in de zee kan nog heel goed. Met een gemiddelde van 6 zonuren per dag kun je nog goed op het strand liggen maar de temperatuur is ook fantastisch met gemiddeld 22 graden voor een lange wandeling in de mooie natuur van het eiland. De kans dat er een buitje regen valt neemt in oktober toe. Oktober heeft ongeveer 7 dagen waarin neerslag kan vallen. ’s Nachts daalt de temperatuur naar gemiddeld 15 graden.

november

In november liggen de dag en nacht temperaturen nog altijd hoger dan in Nederland maar Menorca is in november niet echt meer geschikt om naartoe te gaan als je wilt zonnen en zwemmen. Met een gemiddelde temperatuur van 18 graden overdag en 11 graden ’s nachts zullen er gedurende de maand dagen zijn die uitschieters hebben qua temperatuur maar veel zullen er dat niet zijn. De maand november heeft ongeveer 8 regendagen. Ben je niet bang voor een buitje regen dan is november wel heerlijk om te wandelen en te fietsen.

december

December heeft over het algemeen de minste zonuren gerekend over het hele jaar. De dagen tellen gemiddeld 4 zonuren en de temperatuur ligt rond de 15 graden. Dit is de gemiddelde temperatuur over de hele maand genomen dus 5 graden lager of hoger is niet uitzonderlijk. ’s Nachts koelt het af naar zo’n 9 graden en is met een windje fris te noemen. In december gaan er weinig toeristen naar Menorca en er zullen daardoor winkels en restaurants gesloten zijn. Het zeewater is met een temperatuur van 16 graden koud te noemen dus een duik zit er niet in deze maand.

januari

Januari is met een graad of 14 de koudste maand van het jaar op Menorca. De nachten hebben een gemiddelde temperatuur van 7 graden en de zeewater temperatuur blijft steken op zo’n 14 graden. Met 5 zonuren per dag en gemiddeld 8 dagen regen is het ongeveer hetzelfde weer als in december op Menorca. Slecht weer dus om te zonnen maar er zijn wel dagen dat het er heerlijk is om te wandelen en te fietsen. In januari zullen ook weinig toeristen richting Menorca gaan in verband met de te lage temperaturen voor een strand vakantie.

februari

Februari heeft dezelfde gemiddelde temperaturen als de maand januari. Overdag zit het gemiddelde op 14 graden en ’s nachts koelt het af naar gemiddeld 7 graden. De zonuren zitten op 5 per dag. De kans op regen neemt in februari wel iets af en gaat naar 7 dagen, wat in januari nog 8 dagen was. Een duik in zee is af te raden met een zeewater temperatuur van maar 15 garden. Ook in februari zullen er dagen zijn die heerlijk zijn om te wandelen en te fietsen. Druk zal het op Menorca niet zijn in februari wat sommigen weer heerlijk vinden. Je kunt er prachtig wandelen door de natuur zonder iemand tegen te komen.

maart

In maart begint net als bij ons weer zo’n beetje de lente. De natuur komt weer tot bloei en de temperatuur loopt weer op. De dagen liggen met een gemiddelde van 15 graden weer een graadje hoger dan februari, net als de nacht temperatuur van 8 graden. Wel komt er weer een uurtje zon bij in maart wat het aantal zonuren op 8 brengt. Wandelen en fietsen is ook in maart heerlijk op mooie dagen. Heel langzaam zie je de natuur weer ontwaken en wordt het allemaal weer een beetje groener. In maart is het op Menorca nog steeds erg rustig.

april

In april loopt al het groen weer goed uit en zie je de mooiste bloemen weer verschijnen in de Menorcaanse natuur. Eind april zie je eerste toeristen alweer verschijnen. Niet zo verwonderlijk want april is heerlijk om op vakantie naar Menorca te gaan. April is vooral aan het einde van de maand al lekker warm en heeft gedurende de maand een gemiddelde dag temperatuur van 17 graden. De nachten worden ook al weer iets warmer met zo’n 12 graden. Naarmate de maand vordert wordt ook de kans op neerslag kleiner.

mei

De maand mei is een heerlijke maand om op vakantie naar Menorca te gaan. In mei zie je steeds meer toeristen op het eiland. Gezinnen met kleine kinderen gaan ook weer richting Menorca om de drukte in het hoog seizoen te vermijden. De dagen zijn heerlijk warm met gemiddeld 21 graden en de nachten zijn minder fris te noemen met een gemiddelde temperatuur van 13 graden. Ook de zonuren nemen in mei toe met wel 9 uur per dag. De temperatuur van het zeewater loopt ook alweer langzaam op naar ongeveer 17 graden. In mei neemt de kans op regen ook weer af wat deze maand ook perfect maakt voor wandelingen en fietstochten.

juni

Juni is één van de fijnste maanden om naar Menorca te gaan. De dagtemperatuur is nog niet heel erg hoog maar de temperatuur bereikt met gemak de 25 graden en ’s nacht de 17 graden. Er zullen ook warmere dagen tussen zitten, helemaal natuurlijk naarmate je richting juli gaat. De temperatuur warmt dankzij de 10 zonuren die juni heeft alweer lekker op naar een warme 21 graden. Heerlijk genoeg dus om ook met kinderen een lekkere duik in te nemen. De kans op een regenbuitje daalt in juni weer en dat maakt samen met de goede temperatuur juni als een perfecte maand om op vakantie te gaan.